FAQ’s ledverlichting voor uw bedrijf

Moet elke LED en LED SMD-chip worden gekoeld?

Van een eenvoudige LED-Strip,  LED-lamp of klokarmaturen, als de warmtehuishouding slecht is, zal de LED-lichtbron snel in de lichtopbrengst afnemen. Een LED zet minder energie in warmte om dan conventionele verlichting, maar dit gebeurt op een lage temperatuur. Er zijn veel verschillende manieren om LED te koelen – de meest gebruikte zijn aluminium heatsink – koelribben. Deze hebben een groot oppervlak voor een perfecte warmteafvoer.

Is de elektronica ingewikkeld?

Elk systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Met een LED lamp koopt u een waar kunstwerk!  Elke LED lamp herbergt elektronica, hetzij door een externe constante stroombron of interne samengestelde componenten. Hoogwaardige LED verlichtingsproducten hebben een elektronisch systeem dat is ontworpen voor een lange levensduur.

Wat is de Levensduur?

De lange levensduur van de LED kan alleen gegarandeerd worden als thermisch beheer en elektronica ook op orde zijn. De levensduur van de LED lamp na 50.000 uur bezit nog steeds 70% van de lichtopbrengst, de overige 30% worden verminderd door het verouderingsproces. Als de LED koel blijft, is het een investering voor een lange periode, een reden om niet alleen te kijken naar de data, maar werp ook een blik op de actuele waarde: het licht zelf.

Zijn er ook warme kleuren in LED verlichting te krijgen?

De tijden van blauw en koel in de LED verlichting zijn verdwenen. Tegenwoordig zijn er LED lampen in veel lichtkleuren verkrijgbaar. Van de warme toon voor de verlichting van woonruimtes K2700 tot K3000 naar neutraal witte LED’s voor kantoorverlichting K4000 of naar daglicht lichtkleur K6500, alles is nu mogelijk. Wij kunnen u een goed advies geven. Neem contact op voor een deskundig advies.

Zijn alle kleurnummers gelijk in lichtkleur?

Ledverlichting bereikt het koel blauw licht of warm wit licht door een fosforlaag. Door verschillende samenstellingen van de coating verschilt het warme licht iets van fabrikant tot fabrikant. Door de brede range aan kleuren zult u altijd een geschikte LED lamp kunnen vinden. Bij duoled verlichting kunnen wij een testmodel voor uw bedrijfspand regelen, zodat u kan bepalen of het aan uw wens voldoet. Geheel vrijblijvend.

Wat betekent Binning?

LED componenten verschillen van elkaar tijdens de productie. Hun verschil kan zich manifesteren in kleur, voorwaartse spanning en flux. Zelfs binnen dezelfde productie-batch, kunnen LED’s gevoelig zijn voor vrij grote verschillen. In het SSL-veld is stabiel en homogeen licht van producten zeer belangrijk. Daarom werd het binning geïmplementeerd. De LED binning betekent dat zij zijn geselecteerd door verschillende factoren. Voor elke individuele component wordt dit gedaan onder exact dezelfde voorwaarden met betrekking tot de temperatuur voltage etc.

Meetgegevens zijn verdeeld in klassen, wat we bakken noemen, en de LED-componenten zijn dienovereenkomstig verdeeld.
Dit resulteert in batches van LED’s die de geringste afwijkingen hebben qua uitvoering van elkaar.

Waarom is Binning nodig?

Er zijn meerdere redenen waarom de LED-industrie niet zonder binning kan. Een van de verschillen (van LED tot LED) na de productie, is het maximum aan stroom en vermogen.
Omdat de verschillen tussen de individuele LED’s groot kunnen zijn, kan de stroom die nodig is voor een led, overbelasting van een ander betekenen. Om deze reden wordt de eerste selectie gedaan om LED’s te verdelen.

Ook de kleur van het licht zou drastisch kunnen verschillen per LED, in vele toepassingen wordt een veelheid van LED-componenten gebruikt om verlichting te creëren. Hiervoor kunnen de LED’s niet te veel in kleur van hun buren verschillen. In helderheid, kleurconsistentie en werkzaamheid, voor bepaalde toepassing, bestaan normen. Een voorbeeld is de Europese norm voor de verkeerslichtkleuren (NEN12368 – norm voor Traffic controle-apparatuur en signaal koppen). Zonder binning zou het onmogelijk zijn om een verlichtings-oplossing op basis van LED’s die binnen de regeling voor alle afzonderlijke componenten zou vallen te produceren.

En het milieu?

Zoals reeds eerder beschreven, door middel van energiebesparing. Maar LED-lampen hebben ook voor en na gebruik in de 4 muren de neus vooruit. De productie van een LED-lamp verbruikt veel minder energie dan de productie van conventionele lampen. Naast het kwik dat niet voorkomt in dit type lamp, is de verwijdering (na een lange levensduur) makkelijker. LED’s zijn eenvoudige elektrische delen en geen gevaarlijk chemisch afval (zoals bijvoorbeeld spaarlampen en TL lampen)

LED panelen bedrukt

Duidelijk toch?

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u de lamp selecteren die in het verlichtingsconcept van uw pand past.